جغد یا بوف
جغد یا بوف : در این مطلب از دانشنامه پرندگان سعی داریم تا شما را با نوعی دیگر از جغد ها آشنا کنیم . جغد به زبان سغدی ، چغوت نام داشته است ولی با وارد شدن به زبان و متون فارسی به نام های دیگر بوف ؛ بوم؛ شوگز ؛ بهمن مرغ ؛ کوف ؛ یوف و…. شناخته می شود . برای نمونه در استان مازندران به نام شب بین شناخته می شود . این جغد بسیار زیبا از راسته بوف سانان است و از پرندگان شکاری به شمار می رود
جغد یا بوف
جغد یا بوف ؛ نوکی کوچک و ظریف با شکافی در وسط نوکش ؛منقاری خمیده با چشمانی درشت و پاهایی کوچک با سری بزرگ که دارای دو دسته پر در دو طرف (گوش پره ) وچنگال هایی تیز و نیرومند و..شناخته می شود .این جغد از قدرت بینایی و شنوایی بسیار بالایی برخوردار است .در این راستا چشمان بزرگ (ثابت در حدقه) و رو به جلویش ، او را بسیار یاری می کنند . دیدی دو چشمی و بسیار حساس دارد .
خصوصیات جغد
شاید یکی از دلایلی که بسیار عالی شکار خود را صید می کند ؛ این است که حتی در نور بسیار کم هم قدرت دیدن و شکارکردن را دارد . به طور کلی جغدان ، گردنی دراز و بسیار انعطاف پذیر دارند و می توانند گردن خود را به طور کامل بچرخانند . اما داشتن صورتی پهن در افزایش قدرت شنوایی به جغدان بسیار کمک کرده است و می توانند حرکات طعمه و حتی حرکات عمودی صید را نیز تشخیص دهند ،که البته در این راستا ؛ و مخصوصا در هنگام شب یکی از گوش های خود را بالاتر(در گونه های شب بیدار جغد ها ) قرار می دهند .
ویژگی های جغد
اصولا شب رو و پگاه رو هستند و بسیار آرام پرواز ( بی صدا ) می کند . یعنی در ابتدای صبح از لانه خود بیرون می آیند و شروع به شکار می کنند . ظاهر و ساختار بدنیش او را برای نگه داری صید و شکارش بسیار کمک می کنند .
نوع بسیار کوچک جغد ها با نام جغد کوتوله آمریکای شمالی شناخته می شود ،که بدنی به طول ۱۵ سانتی متر و در حد یک گنجشک دارد . رنگ پوست (کرم قهوه ای ) و پرهای این پرنده به گونه ای است که بسیار با طبیعت پیرامونش سازگاری دارد و او را بخصوص در زمان استراحتش استتار می کند .جوجه ی این نوع از جغد ها نیز همانند سایر جغد ها ؛ بعد از چندین روز سر از تخم بیرون می آورد.
زیستگاه جغد
این جغد بسیار دوست داشتنی در سرتاسر جهان و قاره ها یافت می شود و فقط در نواحی از جنوبگان سکونت ندارد . عموما در شکاف تنه درختان و یا لانه زاغان آشیانه خود را می سازد . موجودی تک زی هستند .
نر و ماده این پرنده بسیار شبیه به هم بوده ولی گونه ماده ظاهری بزرگ تر دارد . توجه داشته باشید که در ایران نیز در حدود ۱۲ گونه از جغدان دیده شده است که در سرتاسر کشورمان می توان آن ها را مشاهده کرد .