هوبره آسیایی
هوبره آسیایی : نمی دانم تا به حال نام پرنده ای به نام هوبره آسیایی به گوشتان رسیده است یا نه ؟ با این حال تصمیم داریم با ارائه مطلبی در دانشنامه جامع پرندگان از ویژگی ها و شرایط زندگی این پرنده شما عزیزان را بیشتر آشنا کنیم .
هوبره آسیایی
هوبره آسیایی در رده ی پرندگان ، راسته ی درناسانان و تیره ی هوبره ایان با نام علمی Chlamydotis macqueenii؛وجود دارد . توجه داشته باشید که در گذشته هر دو پرنده هوبره آفریقایی و هوبره آسیایی به عنوان یک گونه محسوب می شدند ولی با گذشت زمان به دو گونه کاملا مجزا تقسیم بندی شدند .
مشخصات هوبره آسیایی
این پرنده از میش مرغ کوچکتر و از زنگوله بال بزرگتر است و بدنی به طول ۶۵ سانتی متر (از نوک منقار تا انتهای دمش) دارد . فاصله دو سر بال آن به حدود۱۴۰ سانتی متر نیز می رسد .
خصوصیات ظاهری هوبره آسیایی
گونه نر و ماده شبیه به هم هستند ولی گونه های نر از نظر جثه کمی بزرگتر اند و نرهای نابالغ شبیه ماده به نظر می رسند . دو رشته پرهای تزیینی (سیاه و سفید ) درحاشیه گردن دارند و به هنگام پرواز(آهسته و آرام پرواز می کند ) با بدنی عمدتا سفید و نوک بال هایی سیاه مشاهده می شوند .
این پرنده بسیار شبیه به بوقلمون است . گردن و دم خرمایی رنگ و درازی دارد . سطح پشتی هوبره ؛ قهوه ای و خاکی کمرنگ با خطوط موج دار فراوان و همچنین سطح شکمش سفید رنگی بوده و در ناحیه گلویش خاکستری کم رنگ به نظر می رسد .
زیستگاه هوبره آسیایی
این پرنده بزرگ و نیمه مهاجر؛ در بیابان ها و مناطق خشک شنی از شبه جزیره سینا تا قزاقستان و مغولستان مشاهده شده است . با شروع فصل زمستان ؛ گونه هایی که در مناطق سردسیر زندگی می کنند به نواحی گرمی همچون شبه جزیره عربستان ؛ جنوب ایران , جنوب عراق و بلوچستان ؛ جنوب غرب هند مهاجرت می کنند .
کاهش هوبره آسیایی
البته در اروپا و بریتانیا هم به طور اتفاقی این پرنده زیبا مشاهده شده است . بعلاوه شاید بتوان مناطق کویری و استپی جنوب آسیا را برای زیستگاه این پرنده نام برد ولی متاسفانه اعراب خاورمیانه با هدف تقویت قوای جنسی با بازهای شکاری همچون شاهین معمولی ؛ بالابان ؛ و حتی تفنگ و تله گذاری ؛جمعیت فراوان این گونه از پرندگان را رو به کاهش رفت و هوبره آسیایی در آستانه انقراض قرار گرفت که خوشبختانه در دهه ۱۹۷۰ با اعمال ممنوعیت های شکاری و مراقبت های محیطی هوبره آسیایی تا حدودی از انقراض نجات پیدا کرد .
در عربستان با احداث مکان هایی برای تکثیر این پرنده اقدام کردند که تا حدودی با موفقیت رو به رو شدند و هوبره آسیایی در اسارت نیز زاد و ولد انجام داد ولی جوجه هوبره ها به خاطر ضعف ژنتیکی مقاومت کمتری نسبت به بیماری ها دارند.